Skip to main content

Call Joni!

Unpaving paradise

McMaster giving up 300 parking spaces for buffer zone near Ancaster Creek

The Hamilton Spectator, November 27, 2012 (online version)

A McMaster University parking lot will scale back more than 300 spaces to create a 30-metre buffer between the asphalt and a local creek.

Parking lot M is located off Cootes Drive next to Ancaster Creek and at present, it can accommodate more than 1,300 vehicles.

The move comes after a campus environmental group called Restore Cootes urged university officials to create a naturalized buffer at the lot, because a campus master plan calls for such buffers and the Hamilton Region Conservation Authority requires a 30-metre buffer when new parking lots are constructed.

Gord Arbeau, McMaster’s director of public and community relations, says 200 spaces in the same area — previously out of use because of a construction project — will be put back in circulation, lessening the impact of the move. He said more than 1,400 staff and students have transponders allowing them to use the lot, but the usage is spread out over the week and not everyone wants to use the lot at the same time.

Arbeau said he does not know the final cost of removing the asphalt and naturalizing the landscape.

Restore Cootes has been leading an ongoing series of Ponds to Parking history-hikes since last December that raised awareness about the issue of parking lots affecting natural areas that used to be ponds, streams and wetlands, said spokesperson Randy Kay.

Creating the buffer is “a small but significant step toward a goal of full rehabilitation of the floodplain that was previously known as the Royal Botanical Gardens’ Coldspring Valley Nature Sanctuary, paved over in the late 1960s when McMaster took over the RBG property,” the environmental group said in a statement.

Comments

Popular posts from this blog

Where did the water go? Art action in Lot M Parking

West Campus Eco-Art Project  A walking activity and site activation on McMaster’s West Campus.  West Campus Eco-Art Project is a project that incorporates creative walking activities and an artistic site activation connected with the West Campus Redesign Initiative at McMaster University. The initiative provides opportunities for connecting with nature through an on-line informational video, walking excursions and creative activities that deepen knowledge and experience with place in all its complexities (social history, citizen science, ecology and diversity).  Focusing on the Coldwater creek valley on McMaster’s West Campus, participants will learn about the history and unique features of the area and will be invited to then engage with the site through observation, sketching and stencil-making. Stencils will be used to paint text and image on the parking lot asphalt to delineate a blue line that marks an historic water route.  The project is supported by the McMaster Museum of Art (

McMaster's Parking Problem: Next Level

I'm sharing a recent article published in the Dundas Star News about McMaster's plan to build a - get this - $17-million dollar parking structure. Seventeen million. Yes, $17,000,000.00 That's a lot of money to provide temporary shelter for vehicles of people who choose to drive to campus. We will be following this closely. Here's the article.  Cootes Drive six-storey McMaster University parking garage under review Variances or amendment to zoning bylaw expected to permit parking structure Craig Campbell, Dundas Star News, Friday, March 5, 2021 Zoning bylaw variances, or amendments, could be required for a planned six-storey, 567-space McMaster University parking garage west of Cootes Drive, and north of Thorndale Crescent. University spokesperson Michelle Donavon said the $17-million structure on parking lot K at Westaway Road will help ongoing efforts to re-naturalize parts of the west campus, by moving some surface parking into the structure. “These plans will increa

Binkley's Pond, gone for parking

Jacob Binkley (1806-67), great grandson of Marx [Binkley], built the handsome stone house that still stands at 54 Sanders Blvd at the head of a ravine. The house was completed in 1847 and named Lakelet Vale, as it had a little spring-fed lake at the rear. Binkley's Pond, as it was known, was used for skating, fishing, and good times. It is now the Zone 6 parking lot at McMaster University on the west side of Cootes Drive. Loreen Jerome, The Way We Were "The House that Jacob Built" Ainslie Wood/Westdale Community Association of Resident Homeowners Inc. (AWWCA) http://www.awwca.ca/articles/ Skater's on Binkley's Pond circa 1917, now a McMaster parking lot