Skip to main content

wa$te not, restore lot

This is what permeable paving looks like at McMaster's test plot on campus (between parking lot G and the North quad residence buildings).
The goal of using permeable paving is for water to seep back into the earth rather than running off impermeable surfaces like asphalt parking lots. An admirable goal, but the current plan at McMaster is to use this in a section of Lot M that has been closed for a construction project for the past three years.
The problem? well firstly, the lot is not needed to meet parking requirements. There remain an oversupply of parking even without this lot, and there appear to be in excess of 1,000 spaces even at peak demand (McMaster University Campus Capacity Study, April 2011). There have been no supply problems during the last three years, so the experience has shown results.
Further, the city and the university have money for a repaving project, but the money could be used instead for creating a 30 metre naturalized buffer between the parking lots in Lot M, and Ancaster Creek, according to the city. The question becomes, how is the money best spent? paving a lot we don't require, or restoring the riparian habitat next to the creek?
The 30 metre buffer is in the Campus Master Plan as a minimum requirement, so it really comes down to making a choice between the old (parking) and the new (restoration) - supporting the intention of the master plan to create a healthier creek could even go much further than the 30m minimum, and look at the hydrology of the land to re-create the wetland lost when McMaster paved over this former Royal Botanical Garden nature sanctuary, known as Coldspring Valley until purchased by McMaster to create parking in the 1960s.
Restore Cootes loves the idea of permeable paving to replace asphalt or concrete lots, however, we do not see any valid reason why McMaster would insist on using the section of Lot M to do a pilot project. It is likely that the lot would be closed during the winters since a permeable lot presents difficulties with standard ploughing operations because "the material was not specifically design to be completely ploughed"(ENGSCTY 4X03 Inquiry Report, 2010, by Tommy Lee).
So a parking lot that isn't needed now, and if built may only be serviceable part of the year, that would take money that could be used for truly sustainable restoration of natural habitat next the a sensitive creek/wetland...let's look at the sustainability big picture!

Comments

Popular posts from this blog

Taking a different direction to protect turtles in Cootes

Here's an easy thing you can do that will benefit at local risk-turtles immediately. It's as simple as taking a different route to bypass Cootes and Olympic Drive. This small choice will mean turtles and other wildlife in Cootes Paradise will have a better chance of surviving from being crushed under your vehicle tires.

Take the pledge: http://bit.ly/ProtectTurtlesCootes
Often you might not even be aware you've hit a young turtle, or a snake, for example, yet in the case of turtles, each death means this at-risk group is one death closer to extirpation. Turtles take a long time to reach maturity, and most hatchlings never make it to adulthood so you can see the dilemma.

Please take a minute to pledge your commitment to use an alternate route, and help Restore Cootes and other groups do their part to protect our reptile friends. A previous survey showed that 70% of respondents would do this for the turtles. Hopefully you will join them!

Thanks in advance for your support!


Loa…

Coldspring Valley History Hike: Water Innovation Week

We're heading back out to share the history of this former floodplain/nature sanctuary, and take a look at the rehabilitated future of this contested site in McMaster's west campus. Can we really depave Paradise? It's happening!

Register on Eventbrite: http://bit.ly/waterweekwalk2017 (by donation)




Another look at McMaster Parking Lot M after the depaving (video)

I went back to the same spot to grab a time-lapse of Lot M, post asphalt removal to create the 30m minimum required buffer between the parking lot and Ancaster Creek, a cold water creek that was moved to allow more parking in the 1960s.

There's hope for the future of this space, which formerly was a Royal Botanical Gardens nature sanctuary known as Coldspring Valley. We will have some updates to announce soon!

With your help, we can keep moving forward to see more of this area returned to nature. Please sign-up to keep informed about developments and campaigns from Restore Cootes!