Skip to main content

restoration work by the old canal

Conservation authority hopes to remove 14 greenhouses

Craig Campbell & Mike Pearson, Dundas Star News Staff
Published on Dec 11, 2009

By requesting a $131,822 interest-free loan from the City of Hamilton, the Hamilton Conservation Authority is taking a first step towards remediation of the former Veldhuis greenhouse property purchased nearly one year ago.

If everything goes according to plan, the long process of cleaning up the site should begin early next spring.

Tony Horvat, the HCA director of land management, said last week the requested loan would pay for the removal of 14 unused greenhouses on the property. It will not pay for removal of five existing commercial and residential buildings, and one operating greenhouse, which will remain there for at least another full year.

“We’d like to be finished by the first of May (2010),” Horvat said of removing the first 14 greenhouses. “I might have to adjust that date.”

The loan request is expected to be considered by city councillors in January.

There are no plans or budget yet for any possible contaminated soil removal, as a phase two environmental assessment is still being finalized and no overall budget is set. A report on the EA is anticipated to go to the association board in January.

The HCA has already spent about $30,000 on consulting fees and has a $10,000 contingency allowance.

Horvat said the site still contains an array of greenhouse equipment and planting beds that must be removed.

In early 2008, the HCA purchased the Veldhuis site with intentions of naturalizing the area, re-opening access to the Desjardins Canal and new conservation site linking environmentally sensitive areas in Cootes Paradise. The City of Hamilton contributed $300,000, from a Dundas park fund, to the purchase.

http://www.dundasstarnews.com/news/article/196941

Comments

Popular posts from this blog

Where did the water go? Art action in Lot M Parking

West Campus Eco-Art Project  A walking activity and site activation on McMaster’s West Campus.  West Campus Eco-Art Project is a project that incorporates creative walking activities and an artistic site activation connected with the West Campus Redesign Initiative at McMaster University. The initiative provides opportunities for connecting with nature through an on-line informational video, walking excursions and creative activities that deepen knowledge and experience with place in all its complexities (social history, citizen science, ecology and diversity).  Focusing on the Coldwater creek valley on McMaster’s West Campus, participants will learn about the history and unique features of the area and will be invited to then engage with the site through observation, sketching and stencil-making. Stencils will be used to paint text and image on the parking lot asphalt to delineate a blue line that marks an historic water route.  The project is supported by the McMaster Museum of Art (

McMaster's Parking Problem: Next Level

I'm sharing a recent article published in the Dundas Star News about McMaster's plan to build a - get this - $17-million dollar parking structure. Seventeen million. Yes, $17,000,000.00 That's a lot of money to provide temporary shelter for vehicles of people who choose to drive to campus. We will be following this closely. Here's the article.  Cootes Drive six-storey McMaster University parking garage under review Variances or amendment to zoning bylaw expected to permit parking structure Craig Campbell, Dundas Star News, Friday, March 5, 2021 Zoning bylaw variances, or amendments, could be required for a planned six-storey, 567-space McMaster University parking garage west of Cootes Drive, and north of Thorndale Crescent. University spokesperson Michelle Donavon said the $17-million structure on parking lot K at Westaway Road will help ongoing efforts to re-naturalize parts of the west campus, by moving some surface parking into the structure. “These plans will increa

Binkley's Pond, gone for parking

Jacob Binkley (1806-67), great grandson of Marx [Binkley], built the handsome stone house that still stands at 54 Sanders Blvd at the head of a ravine. The house was completed in 1847 and named Lakelet Vale, as it had a little spring-fed lake at the rear. Binkley's Pond, as it was known, was used for skating, fishing, and good times. It is now the Zone 6 parking lot at McMaster University on the west side of Cootes Drive. Loreen Jerome, The Way We Were "The House that Jacob Built" Ainslie Wood/Westdale Community Association of Resident Homeowners Inc. (AWWCA) http://www.awwca.ca/articles/ Skater's on Binkley's Pond circa 1917, now a McMaster parking lot