Skip to main content

30 Metres of Appreciation

Letter to: 
Dr. Patrick Deane, President and Vice Chancellor, McMaster University
Roger Couldrey, VP Administration
Terry Sullivan, Director Security and Parking

January 24, 2013.
I just want to take this opportunity to thank you for supporting Restore Cootes' desire to see the 30metre naturalized buffer installed between  Lot M parking and Ancaster Creek. For the obvious reasons of environmental integrity, this is a necessary step in the right direction, but more than that, it is accommodating a bold move forward for sustainability.

It is clear that the University Administration, through the efforts of many but especially Messrs. Couldrey and Sullivan, with implicit support from the President's Office, listened and responded to the concerns of stakeholders like Restore Cootes, and the PACCP.

It is refreshing to see McMaster take positive action to address the campus' relationship with surrounding natural lands. This action is significant in the midst of McMaster's 125th Anniversary as we remember the founding vision for the Hamilton site of McMaster,  in the words of Chancellor Howard P. Whidden to Thomas B. McQuesten:

"Do not forget that from the beginning I have been under indebtedness to you for constant support and inspiration in connection with the bringing of McMaster to Hamilton, and the making possible of its beautiful surroundings and setting." 

Hopefully the 30m buffer is only the start of a restoration of the natural lands lost to parking in Lot M. As demographic shifts move people to alternatives to single-occupancy vehicle commuting, we must keep the potential of a renewed commitment to the environment in sight as we move forward.

If there are any updates on the restoration work, I would appreciate any information you could provide.


Thank you for your efforts,


RESTORE COOTES

Comments

Popular posts from this blog

Where did the water go? Art action in Lot M Parking

West Campus Eco-Art Project  A walking activity and site activation on McMaster’s West Campus.  West Campus Eco-Art Project is a project that incorporates creative walking activities and an artistic site activation connected with the West Campus Redesign Initiative at McMaster University. The initiative provides opportunities for connecting with nature through an on-line informational video, walking excursions and creative activities that deepen knowledge and experience with place in all its complexities (social history, citizen science, ecology and diversity).  Focusing on the Coldwater creek valley on McMaster’s West Campus, participants will learn about the history and unique features of the area and will be invited to then engage with the site through observation, sketching and stencil-making. Stencils will be used to paint text and image on the parking lot asphalt to delineate a blue line that marks an historic water route.  The project is supported by the McMaster Museum of Art (

McMaster's Parking Problem: Next Level

I'm sharing a recent article published in the Dundas Star News about McMaster's plan to build a - get this - $17-million dollar parking structure. Seventeen million. Yes, $17,000,000.00 That's a lot of money to provide temporary shelter for vehicles of people who choose to drive to campus. We will be following this closely. Here's the article.  Cootes Drive six-storey McMaster University parking garage under review Variances or amendment to zoning bylaw expected to permit parking structure Craig Campbell, Dundas Star News, Friday, March 5, 2021 Zoning bylaw variances, or amendments, could be required for a planned six-storey, 567-space McMaster University parking garage west of Cootes Drive, and north of Thorndale Crescent. University spokesperson Michelle Donavon said the $17-million structure on parking lot K at Westaway Road will help ongoing efforts to re-naturalize parts of the west campus, by moving some surface parking into the structure. “These plans will increa

a vision for nature in Cootes

View the Eco-Park Document here Make Cootes national park, group urges TheSpec.com - Local - Make Cootes national park, group urges Create eco-park in urbanized area Eric McGuinness , The Hamilton Spectator (Jan 28, 2009) The idea of a Cootes Paradise National Park is being revived by local conservationists. But they say it is jeopardized by plans for a self-storage warehouse beside the Desjardins Canal at the east entrance to Dundas. They point to a new vision of an urban eco-park -- maybe a national park -- incorporating the Cootes marsh, drafted by Urban Strategies Inc., the firm responsible for McMaster University's campus master plan among other Hamilton projects. Joe Berridge, a partner who has helped reshape waterfronts in Toronto, New York and London, produced the concept document at the invitation of Ben Vanderbrug, retired general manager of the Hamilton Conservati