Skip to main content

Stairs Connect Us: Please Sign A Petition

A group of residents in the University Gardens neighbourhood are seeking improved connections for active transportation. 

The neighbourhood sits on a plateau above McMaster's west campus parking lots. A path through a wooded section between Grant Boulevard and McMaster's parking lot "P" is the shortest and most direct route that connects hikers, and commuters walking or cycling, but it is on the side of a hill that becomes treacherous in winter. At the bottom of the hill, a concrete bridge spans the narrow Ancaster Creek that is the dividing line between Hamilton's Ward 13 (Dundas) and Ward one's Ainslie Woods North neighbourhood.

SIGN THE PETITION HERE



Existing stairs were removed by the Hamilton Conservation Authority (HCA) with no plans for replacement. Area residents have started a petition to request a replacement set of stairs and will use the petition as support when they go to the HCA Board meeting in early June.


The text of the petition reads:

The Hamilton Conservation Authority has removed the staircase at the end of Grant Blvd with no plans to replace it.  Residents in University Gardens need a safe metal staircase with a bike runnel that cyclists and pedestrians can use for commuting or leisure from our subdivision all year! 

Sign this petition and ask the HCA and the City of Hamilton to fund a new staircase! We will present these results at an upcoming HCA Board meeting at the beginning of June.

This trail connection is identified in the Hamilton Trails Master Plan, and it is the only direct way to get between University Gardens and McMaster for people on foot or with bicycles. 

Please consider signing the petition and add your voice to their request.

Thanks in advance for your support!

SIGN THE PETITION HERE

 

Comments

Popular posts from this blog

Where did the water go? Art action in Lot M Parking

West Campus Eco-Art Project  A walking activity and site activation on McMaster’s West Campus.  West Campus Eco-Art Project is a project that incorporates creative walking activities and an artistic site activation connected with the West Campus Redesign Initiative at McMaster University. The initiative provides opportunities for connecting with nature through an on-line informational video, walking excursions and creative activities that deepen knowledge and experience with place in all its complexities (social history, citizen science, ecology and diversity).  Focusing on the Coldwater creek valley on McMaster’s West Campus, participants will learn about the history and unique features of the area and will be invited to then engage with the site through observation, sketching and stencil-making. Stencils will be used to paint text and image on the parking lot asphalt to delineate a blue line that marks an historic water route.  The project is supported by the McMaster Museum of Art (

McMaster's Parking Problem: Next Level

I'm sharing a recent article published in the Dundas Star News about McMaster's plan to build a - get this - $17-million dollar parking structure. Seventeen million. Yes, $17,000,000.00 That's a lot of money to provide temporary shelter for vehicles of people who choose to drive to campus. We will be following this closely. Here's the article.  Cootes Drive six-storey McMaster University parking garage under review Variances or amendment to zoning bylaw expected to permit parking structure Craig Campbell, Dundas Star News, Friday, March 5, 2021 Zoning bylaw variances, or amendments, could be required for a planned six-storey, 567-space McMaster University parking garage west of Cootes Drive, and north of Thorndale Crescent. University spokesperson Michelle Donavon said the $17-million structure on parking lot K at Westaway Road will help ongoing efforts to re-naturalize parts of the west campus, by moving some surface parking into the structure. “These plans will increa

a vision for nature in Cootes

View the Eco-Park Document here Make Cootes national park, group urges TheSpec.com - Local - Make Cootes national park, group urges Create eco-park in urbanized area Eric McGuinness , The Hamilton Spectator (Jan 28, 2009) The idea of a Cootes Paradise National Park is being revived by local conservationists. But they say it is jeopardized by plans for a self-storage warehouse beside the Desjardins Canal at the east entrance to Dundas. They point to a new vision of an urban eco-park -- maybe a national park -- incorporating the Cootes marsh, drafted by Urban Strategies Inc., the firm responsible for McMaster University's campus master plan among other Hamilton projects. Joe Berridge, a partner who has helped reshape waterfronts in Toronto, New York and London, produced the concept document at the invitation of Ben Vanderbrug, retired general manager of the Hamilton Conservati