Skip to main content

A Mirror With No Reflection?

No, this is not about vampires (although in a way it is, too) - anytime we think of the changes wrought by McMaster in the name of parking, we need only to look across the creek to get a reflection of what was.


Above is the scene west of McMaster's parking lot (obviously not taken in winter) - this is what is buried beneath the fill and the pavement that elevated McMaster's parking lot above the floodplain level, taking away that natural diverse function --  and replacing it with a place to store cars.

Even recent positive developments creating a naturalized buffer between cars and creek can't address the fact that it is all done atop the fill that keeps the land above the flood levels.

Floodplains are important ecologically special areas and habitat. So the buffer is better than pavement, but it's not the real deal in terms of what the area was before, and with the right conditions, could be again.
March 2011, McMaster Parking Lot M

Until that day, we are thankful for positive developments, and thankful too that across the creek, there is a largely undisturbed reflection of what was. 
 ----


Here's another mirror scene that doesn't quite add up: http://youtu.be/j5lU52aWTJo


Comments

Popular posts from this blog

Where did the water go? Art action in Lot M Parking

West Campus Eco-Art Project  A walking activity and site activation on McMaster’s West Campus.  West Campus Eco-Art Project is a project that incorporates creative walking activities and an artistic site activation connected with the West Campus Redesign Initiative at McMaster University. The initiative provides opportunities for connecting with nature through an on-line informational video, walking excursions and creative activities that deepen knowledge and experience with place in all its complexities (social history, citizen science, ecology and diversity).  Focusing on the Coldwater creek valley on McMaster’s West Campus, participants will learn about the history and unique features of the area and will be invited to then engage with the site through observation, sketching and stencil-making. Stencils will be used to paint text and image on the parking lot asphalt to delineate a blue line that marks an historic water route.  The project is supported by the McMaster Museum of Art (

McMaster's Parking Problem: Next Level

I'm sharing a recent article published in the Dundas Star News about McMaster's plan to build a - get this - $17-million dollar parking structure. Seventeen million. Yes, $17,000,000.00 That's a lot of money to provide temporary shelter for vehicles of people who choose to drive to campus. We will be following this closely. Here's the article.  Cootes Drive six-storey McMaster University parking garage under review Variances or amendment to zoning bylaw expected to permit parking structure Craig Campbell, Dundas Star News, Friday, March 5, 2021 Zoning bylaw variances, or amendments, could be required for a planned six-storey, 567-space McMaster University parking garage west of Cootes Drive, and north of Thorndale Crescent. University spokesperson Michelle Donavon said the $17-million structure on parking lot K at Westaway Road will help ongoing efforts to re-naturalize parts of the west campus, by moving some surface parking into the structure. “These plans will increa

a vision for nature in Cootes

View the Eco-Park Document here Make Cootes national park, group urges TheSpec.com - Local - Make Cootes national park, group urges Create eco-park in urbanized area Eric McGuinness , The Hamilton Spectator (Jan 28, 2009) The idea of a Cootes Paradise National Park is being revived by local conservationists. But they say it is jeopardized by plans for a self-storage warehouse beside the Desjardins Canal at the east entrance to Dundas. They point to a new vision of an urban eco-park -- maybe a national park -- incorporating the Cootes marsh, drafted by Urban Strategies Inc., the firm responsible for McMaster University's campus master plan among other Hamilton projects. Joe Berridge, a partner who has helped reshape waterfronts in Toronto, New York and London, produced the concept document at the invitation of Ben Vanderbrug, retired general manager of the Hamilton Conservati